7/24 ACİL HİZMETİ
Kategoriler
Uncategorized

Yerden Isıtma

Yerden Isıtma Sistemi

Soğuk bir sabah ve yatak odanızın penceresinden düşen karlara uyanıyorsunuz. Kendinizi kuş tüyü yorganınızın rahatlığından arındırmak zordur, ancak sabah kahveniz ya da çayınız kendi kendine olmayacak, sizi ısıtmaya yetmeyecektir. Yataktan kalkarsınız ve çıplak ayaklarınızı sıcak bir parke zemine basmak ister misiniz? Ya da banyoya gittiğinizde ısınan seramik karolarla karşılaşırsınız. Böyle bir evde yaşamak sizi mutlu etmez mi? Yerden ısıtma sistemi tüm bu konforu sağlayan hizmeti almak için Bek Mühendislik profesyonel ekibi ile iletişime geçebilirsiniz.

Yerden ısıtma, evinizin zeminlerinin altına elektrikli ısıtma bobinleri veya su ısıtmalı boru tesisatı kurmayı içerir. Bir yerden ısıtma sistemi ile, zeminden gelen ısı dokunduğu her şeyi ısıtır ve yerden yukarıya odaya yayılır. Yerden ısıtma sistemini güneşten gelen ısı gibi düşünün. Güneşli bir günde, gölgeden güneşe adım atarsanız, hava sıcaklığı temelde aynı olsa bile daha sıcak hissedersiniz. yerden ısıtma sistemi de böyle çalışır. Odanın her yerindeki sıcaklık, havanın yükseldiği, soğuduğu ve ardından yere düştüğü standart basınçlı hava sisteminizden daha sabittir.

Zeminden tavana kadar tutarlı bir sıcaklığın tadını çıkarmanın yanı sıra, bazı insanlar yerden ısıtma sistemi ile tasarruf avantajları ararlar. İşletmesi fırınlardan daha ekonomik olan yerden ısıtma, ısıtma maliyetlerini yüzde 25 ila 50 oranında azaltabilir. Yeni evler, tüm evi kapsayan bir yerden ısıtma  sistemi için en iyi adaylardır, ancak mevcut eviniz de başarılı bir şekilde yenilenebilir. Daha eski evleri olan bazı insanlar, bütün evi kapsayan bir sistem yerine, mutfak veya banyo gibi tek odalı kurulumları tercih ederler.

Yerden ısıtma konsepti yeni bir sistem değil. Eski Romalılar, zeminleri ısıtmak için sıcak su boruları kullandılar ve 1970’lerden beri yerden ısıtma sistemi Avrupa’da tercih edilen ısıtma sistemi oldu. Uzun vadeli maliyet avantajlarının yanı sıra, yerden ısıtma, başa çıkılması gereken yüksek hava kanalları veya fırınlar olmadan sessiz bir ısıdır. Alerjisi olan kişiler için de daha iyidir – üflenen havanın ortadan kaldırılması toz akarlarını yüzde 80’e kadar azaltabilir. Yerden ısıtma sistemleri iki kategoriye ayrılır – elektrik ve hidronik.

Hidronik Yerden Isıtma Sistemleri

 Yerden ısıtma sistemi seçtiğinizde, elektrikli veya hidronik seçersiniz. Elektrikli yerden ısıtma sistemiyle bütün bir evi ısıtmak için gereken güç uygun maliyetli değildir, bu nedenle tüm evinizi ısıtıyorsanız, en iyi yol hidroniktir. Yeni bir ev mi inşa ediyorsunuz yoksa eski bir evi mi yeniliyorsunuz? Yeni bir yapı ise, hidronik sistem muhtemelen en iyi seçimdir. Hidronik yer ısıtma sistemlerini mevcut bir eve kurabilirsiniz, ancak bu pahalı ve çok iş gerektiren zemini tekrar elden geçirmeyi gerektirir.

Hidronik yerden ısıtma sistemine karar verdiğinizi varsayalım. Bilmeniz gereken ilk şey, size standart bir kalorifer ünitesinden daha pahalıya mal olacağıdır. Yerden ısıtma sistemi, yüzde 40’a kadar daha verimlidir ve daha uzun sürer. Standart kalorifer sistemleri 10 ila 25 yıl dayanırken, yerden ısıtma sistemi size 40 yıla kadar kullanım sağlar. Hidronik sistem başka bir avantaj sunar, suyu ısıtmak için çeşitli kaynaklar kullanabilirsiniz:

  • Yağ yakıtlı kazan
  • Gaz yakıtlı kazan
  • Gazyağı, gaz veya güneş enerjili su ısıtıcısı

Hangi ısı kaynağının kullanılacağına karar vermek, evinizin ne kadar büyük olduğuna ve yaşadığınız yerin ne kadar soğuk olduğuna bağlıdır. Örneğin, yüksek tavanlı büyük bir eviniz varsa ve Türkiye’nin doğu tarafında yaşıyorsanız, büyük olasılıkla bir kazan sistemine ihtiyacınız olacaktır. Öte yandan, Türkiye’nin batı bölgesinde daha küçük bir ev inşa ediyorsanız, normal su ısıtıcınızı kullanmaktan kurtulabilirsiniz.

Yani yeni inşa ettiğiniz evinizde gazla çalışan bir kazan sistemine ihtiyacınız olduğuna karar verdiniz. Döşeme yerine yerleştirilmeden önce, Bek Mühendislik’in yerden ısıtma sistemi uzmanınızın sisteminizi kurması gerekecektir. İki tür kurulum vardır: ıslak veya kuru.

Islak döşeme, ya alt döşemenin altında bir beton levha ya da alt döşeme ile yüzey arasında ince bir beton levha tabakası oluşturur. Kuru kurulumlar, boruları inşaat sırasında beton üstte olmadan doğrudan alt zeminin altına yerleştirir. Döşeme yüzeyi parke, karo veya halı, alt zeminin üstüne çıkar ve ısıyı doğrudan borulardan alır.

Beton, ısıyı korumak için termal bir kütle görevi görür, böylece zemininizin altında büyük, sıcak bir blok olur. Beton, ısıyı tutma kabiliyetini yoğunluğuna ve düşük iletkenliğine borçludur. Ahşabın çok yüksek bir iletkenliği vardır. Güneş battığında ahşap güverte veya bankların ne kadar çabuk soğuduğunu bir düşünün. Bu termal kütle nedeniyle, ıslak kurulumlara sahip sistemlerin ısınması daha uzun sürer ve daha uzun süre çalışması gerekir. Kuru kurulum yapanlar daha ucuzdur, ancak ıyı depolayacak termal kütle olmadığından daha yüksek sıcaklıklarda oran. Ayrıca ısıyı yukarı yönlendirmek için tüplerin altında yansıtıcı yalıtım gerektirirler.

Kazanınız veya su ısıtıcınız bir manifolda bağlıdır: Suyu tek bir kaynaktan farklı bölgelere yönlendiren ayrı borulardan oluşan bir sistem. Bu sayede evinizin her alanını ayrı ayrı programlanabilir tek bir termostattan ısıtabilirsiniz. Manifolddan, sıcak su, bir yeniden sirkülasyonlu su pompası tarafından bir PEX boru sistemi modelinden gönderilir. PEX, sızdırmaz, toksik olmayan, esnek ve yüksek sıcaklıklarla başa çıkabilen polietilen borudur.

Hidronik yerden ısıtma sistemi bakımı minimumdur. Kazanın yıllık bir kontrole ihtiyacı vardır, ancak çoğu modern pompa parçaları yağlamak için su kullanır ve az bakım gerektirir. Bununla birlikte, sisteminiz bozulursa, bir profesyonel tutmanız gerekir çünkü bunu düzeltmek karmaşık olabilir. Aynı zamanda pahalıdır. Bazı durumlarda, bir ünite onarılamayacak durumdadır ve değiştirilmesi gerekir, bu da maliyeti yaklaşık olarak ilk kurulumla aynıdır.

Çok sayıda değişken var, ancak iyi haber şu ki, Bek Mühendislik’in yerden ısıtma sistemi uzmanları farklı seçeneklerde size yol gösterebilir. Artık hidronik yerden ısıtma sistemlerini öğrendiğimize göre, elektrikli yerden ısıtma sistemi seçenekleri hakkında bilgi edinelim.

Elektrikli Yerden Isıtma

Elektrikli yerden ısıtma, elektrikle ısınan bobinleri içeren ısı ileten plastik paspaslar kullanır. Peki bu ısıtma bobinleri nedir? Bir ısıtıcıda veya elektrikli ocakta bulacağınız gibi ısıtılmış unsurlar değiller. Bunlar aslında suya dayanıklı bir polimere sarılmış, tipik olarak bakır veya nikrom olan direnç telleridir. Nikrom, yüksek elektrik direncine sahip bir nikel ve krom alaşımıdır. Isı üretmek için idealdir. Bu teller bir mat aracılığıyla zikzak çizilir ve ardından elektrik için kablolanır. Kumaşsız büyük, kıvrılmış bir elektrikli battaniye düşünün veo zaman daha iyi hayal edebilirsiniz..

Kurulum gününde Bek Mühendislik’in uzman ekibi paspasları açacak ve döşeme malzemesini yerine koyacaktır. Çoğu insan, elektrik maliyeti bu sistemi bütün bir evi ısıtmak için oldukça pahalı hale getirdiğinden, sadece bireysel odalar için elektrikli yerden ısıtma sistemi kullanmayı tercih ediyor. Yerel elektrik şirketiniz yoğun olmayan kullanım için daha az ücret alırsa paradan tasarruf edebilirsiniz. Daha ucuz gece güç oranları, tüketicilerin ısıtma elemanlarını gece boyunca daha az parayla şarj etmelerine olanak tanır, daha sonra, ertesi gün ısı kullanılır.

Elektrikli yerden ısıtma sistemi, seramik karodan yapılmış zeminlerle en iyi şekilde çalışır, ancak parke zeminler de dahil olmak üzere çoğu döşeme türüyle kullanılabilir. Halı daha kalındır ve fayans veya parke döşemenin yanı sıra ısıyı iletmez, ancak doğru dolguyu seçmek, alacağınız ısı miktarını büyük ölçüde artırabilir. Halılarda kullanılan iki tür dolgu vardır – levha ve nervürlü. Döşeme pedleri düz ve nervürlüdür ve waffle desenine sahiptir. Halılı yerden ısıtma sistemleri için 0,68 santimetre levha köpük kauçuk ped önerilir.

Elektrikli bir yerden ısıtma sistemi genellikle tek kişilik odalar için kullanıldığından, ya basit bir düğmeye basılarak ya da termostatla otomatik olarak kontrol edilir. Elektrikli sistem ısıtma bataryaları alt zemin ile zemin kaplaması arasına monte edildiğinden ısıtma süresi kısadır. Döşemenizi ve odanızı ısıtmak genellikle yaklaşık 30 dakika ila bir saat sürer. Termostatı yataktan kalkmadan bir saat önce ısıyı yükseltecek şekilde ayarlayın ve sıcak, rahat banyo karosu çıplak ayaklarınızı selamlamaya hazır olacaktır.

Yerden ısıtma ünitesinin maliyetini hesaba kattığınızda, elektrik sistemlerinde nadiren sorun yaşandığını unutmayın. Bunu yaptıklarında, bir ev sahibi sorunu giderebilir ve çoğu onarımı yapabilir. Herhangi bir paneli incelemeden, onarmadan veya değiştirmeden önce gücü kapattığınızdan emin olun.

Elektrikli veya hidronik yerden ısıtma sistemi , bir dizi ev ısıtma seçeneği sunar. Ev ısıtması ve inşaatı hakkında daha fazla bilgi edinmek için lütfen Bek Mühendislik profesyonel ekibinden destek almayı unutmayın.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir