7/24 ACİL HİZMETİ
Kategoriler
Uncategorized

PROJE VE MÜHENDİSLİK HİZMETİ

Proje ve Mühendislik Hizmeti

Doğalgaz, dünyanın her yerinde hızla yaygınlaşan evlerimizi ve işyerlerimizin ısınmasında kullanılan enerji kaynaklarından biridir. Doğalgaz elektrik gibi, su gibi evlerimizde kullanabilmek için öncelikle bir aboneliğe, ardından doğalgaz tesisiatına, bir kombiye ve yerel doğalgaz sağlayıcı ile bir sözleşme yapılmasını gerektirir. Öncesinde de mühendislik hizmeti ve proje çizimi gibi önemli ayrıntıları da bulunmaktadır.

Doğalgaz kullanmak için ne gerekiyor?

Doğalgaz kullanımı yapabilmek için öncelikle il veya ilçenizde binanıza kadar gelen bir doğalgaz hattının olması gerekmektedir. Ardından yapılması gerekenler:

  • Doğalgaz bağlantısı için Doğalgaz hizmet sağlayıcı firmaya başvuru yapılmalıdır.
  • Bina ve daire içinde doğalgazın kullanılabilmesi için iç tesisat tamamlanmalıdır.
  • Doğalgaz abonesi olunarak doğalgazın kullanıma açılması gerekmektedir.

Doğalgaz tesisatı İçin kimlerle çalışmalısınız?

Doğalgaz tesisatı, İstanbul için İGDAŞ’tan onaylı olan yani yetki verilen tesisat firmaları tarafından gerçekleştirilir. . Bek Mühendislik, İGDAŞ’tan onaylı yetkili firmalardan biridir.

Doğalgaz hizmeti almak üzere harekete geçiyorsanız ilk yapılması gereken işlem yetkili bir firmaya doğalgaz projesi çizildirilip, onayının alınması ve ardından doğalgaz tesisasatının kurulumunun gerçekleştirilmesidir.

Doğalgaz Dağıtım şirketi;

Eğer binanıza kadar ulaşan bir doğalgaz hattı yok ise, koşulları dahilinde hattın size ulaşmasını sağlamak üzere çalışır. İGDAŞ bağlantı için, Bek Mühendislik tarafından uygun iç tesisat projesi hazırlanması sonrasında projeyi onaylar  ve tesisatın kurallara uygun olarak döşenmesini denetler.

Tesisatın Bek Mühendislik tarafından kurulumunun gerçekleştirilmesi sonrası son kontrolleri yaptıktan sonra doğalgaz kullanımınızı açar.  İGDAŞ, doğalgaz aboneliğiniz boyunca size gaz tedarik eder, yani her ay fatura oluşturarak size doğalgaz satışı yapar. Aynı zamanda doğalgaz ile ilgili yatırımları üstlenir, arıza ve acil durumlarda teknik destek sağlar.

İGDAŞ İstanbul için, doğalgaz hizmetinin sağlanmaktan ve abonelik verdiği yerleri denetlemekten sorumludur. Altyapı yatırımları başta olmak üzere, binanıza gelen tüm genel hatlar doğalgaz dağıtım şirketine yani İstanbul için İGDAŞ’a  aittir. Ancak bina sonrasında dairelerdeki tesisat kurulumlarını yetkilendirdiği onayladığı firmalar tarafından yapılmasını önerir. Önerdiği firmalar arasında seçim yapmak sizin tercihinizdir.

Doğalgaz şirketinden yetkili (sertifikalı) tesisat firmaları;

  • Sizin ihtiyaçlarınıza uygun ve gerekli güvenlik şartlarını sağlayan bir doğalgaz projesi oluşturur,
  • Çizilen projeyi, doğalgaz dağıtım şirketine onaylatır, eksikler varsa tamamlar ve tekrar onaya sunar,
  • Onaylanan projedeki şekliyle eksiksiz olarak tesisatı döşer ve gerekli tetkikleri yaptırarak kullanıma hazır hale getirir.
  • Doğalgaz kullanımı için gerekli tesisat tamamlandıktan ve izinler alındıktan sonra siz aboneliğinizi yaptırarak doğalgaz kullanmaya başlayabilirsiniz.

Doğalgaz tesisatının aşamaları nelerdir?

Doğalgaz tesisatı 2 aşamada tamamlanır:

Birinci aşama proje çizimi aşamasıdır. İkinci aşama da tesisatın proje çizimine göre döşenmesidir. Bu iki aşamanın da birbiriyle uyumlu olması yetkin bir firma tarafından onaylatılmış ve uygulanmış olması ve aynı zamanda denetlenmiş olması ile doğalgaz şirketi tarafından doğalgaz kullanımı sağlanmaktadır.

Doğalgaz projesi nedir? Nasıl yapılır?

Doğalgaz projesi, binada, işyerinde ya da ev kullanımı olan dairelerde doğalgaz tesisatının ayrıntıları ile görsel hale getirilme işlemidir. Ayrıntılı bir şekilde  doğalgaz tesisatının kağıt üzerindeki halidir ve bu kağıt üzerindeki çizimlerle onay alınır. Tesisatın tüm malzemeleri, bağlantılar, hatlar ayrıntıları ile projede yer alır. Doğalgaz proje çizimleri genelde bilgisayarda ve makine mühendisleri tarafından gerçekleştirilir.

Doğalgaz tesisat projelerinde hata ya da eksikliklerin olması İGDAŞ tarafından onay verilmemesine neden olmaktadır. Bu  nedenle yetkili firmalarla çalışmak ve bu firmaların bünyesinde mühendis bulundurduğundan emin olmak önemlidir. Mühendisler tarafından hazırlanan doğalgaz projeleri İGDAŞ tarafından onaylanmaktadır.

Doğalgaz özellikle evler için genellikle inşaat aşamasında  müteahhitler tarafından projeye dahil edilmiş olup, evin yeni sahipleri tarafından uygun kombi ya da soba seçimiyle son aşamasına karar verilmektedir. Eğer projesi hazır olmayan bir ev satın aldıysanız mutlaka bölgenizde yer alan doğalgaz şirketinin  yetkilendirdiği bir firmayla proje çizimi gerçekleştirmeniz gerekmektedir. İstanbul için İGDAŞ’ın internet sitesi üzerinden hangi firmalarla çalışabileceğinizi öğrenebilirsiniz.

Doğalgaz tesisatının döşenmesi

Doğalgaz projesinin  uygun ve yeterli olması kadar tesisatın doğru ve projeye uygun döşenmesi aşaması da önem taşır. Doğalgazı güvenli şekilde kullanabilmek için doğalgaz tesisatın profesyonel ekip tarafından döşenmesi, önemli ayrıntıların bu sayede daha fazla dikkat edilmesi gerekmektedir.

Tesisat Kurulumunun Aşamaları:

  • Doğalgaz boru hatları,
  • Ana emniyet vanası,
  • Doğalgaz dağıtım şebekeleri,
  • Basınç regülatörü,
  • Manuel vana,
  • Doğalgaz kazanları,
  • Kolon ve iç tesisatlar
  • Kombi vb. sistemi çalıştıran cihazlar

Öncelikle doğalgaz tesisatı kurulurken hem borular hem de vanalar için geçiş yerleri belirlenir. Duvarlarda delinecek noktalar belirlendikten sonra, ölçüleri daha önce alınmış ve ayarlanmış borular yerleştirilir ve kelepçe sistemi ile  sabitlenerek emniyetli hale getirilir. Kombi veya soba denilen doğalgazı yakmaya yarayan cihazların montajı gerçekleştirilir, boruların geçişi için duvarlarda açılan delikler alçı ile kapatılır ve son olarak bağlantılar test edilir.

Doğalgaz tesisatında dikkat edilmesi gerekenler:

  • Doğalgaz boruları rahatça görülebilecek ve gerektiğinde kolayca müdahale edilebilecek şekilde döşenmelidir. Duvar içinde bulunmaması önemlidir, herhangi bir sorunda borulara ulaşmak gerekebilir.
  • Bağlantıların sızdırmaz olmasına dikkat edilmeli, bunun için sızdırmazlık macunu ve keten kullanılmalıdır.
  • Çelikten yapılan gaz taşıyıcı borular bir tehlike anında ulaşılması muhtemel bir yerden binaya girmeli, ana gaz borusu ve ana kapama vanası darbelere karşı korunaklı olacak şekilde monte edilmiş olmalıdır.
  • Borular kelepçe ve konsollar ile duvara güvenli şekilde sabitlenmelidir.
  • Yangına karşı dayanıklı tesisat malzemeleri kullanılmalı, doğalgaz borularının elektrik tesisatlarına uzaklığı en az 15 cm olmalıdır.
  • Boruların paslanmaya karşı korunaklı olması için normal düzeyin üzerinde nem ile teması en aza indirecek şekilde konumlanmalıdır.
  • Doğalgaz iç tesisatındaki statik elektrik topraklanmalıdır. Statik elektrik yükü tesisatın bozulmasına neden olabilir.

Bek Mühendislik Farkıyla Doğalgaz Projenizi Yaptırma Ayrıcalığına Sahip Olmak İster Misiniz?

Bek Mühendislik’in profesyonel ekibinde İgdaş ile bağlantılı bir Makine Mühendisi bulunmaktadır. Binanın ya da dairenin doğalgaz tesisat projesini  çizerek hem İGDAŞ’a onaylatırken hem de bir taraftan kurulumunun yapılması açısından tesisat ustalarımıza iş planı oluşturur. İGDAŞ sadece doğalgaz abonelerinin hatlarının açılması, kapanması ve genel teknik sorumlulukları bulunmaktadır. Projenin olmadığı sadece tesisat yapılıp gazın önceden açılmış olduğu veya tesisatın değiştirilip projenin tekrar çizilmeyip onaylatılmadığı durumlarda binalarda doğalgaz kaçak tesisat kullanılmış olup ceza işlemi uygulanmaktadır. Doğalgaz projesi olmayan binalar ya da evler doğalgaz kullanımı yapamazlar. Daireye veya binaya  ilk defa tesisat döşenmişse veya döşenip abonelik yapılmamışsa ilk sahibi projesini çizdirip abonelik işlemlerini başlatmak ve doğalgazı bu şartlarla kullanmaya başlamak zorundadır.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir